Nygårdsskolan nedläggningshotad

http://ttela.se/start/lillaedet/1.1163261-byskolorna-och-stromsskolan-hotas-av-nedlaggning

Byskolorna och Strömsskolan hotas av nedläggning

En utredning av skolans lokalbehov har resulterat i drastiska förslag. De tre byskolorna och Strömsskolan är i farozonen. På torsdag presenteras utredningen för utbildningsnämnden.

Relaterat

Artikelbilder

Även Västerlandaskolan ligger i farozonen för nedläggning. Enligt ett förslag flyttas eleverna till Strömsskolan , i ett annat till Fuxernaskolan.

Även Västerlandaskolan ligger i farozonen för nedläggning. Enligt ett förslag flyttas eleverna till Strömsskolan , i ett annat till Fuxernaskolan.Foto: Carin Jacobsson

Strömsskolan med elever i förskoleklass upp till årskurs sex kan enligt ett förslag komma att stängas redan i höst.

Strömsskolan med elever i förskoleklass upp till årskurs sex kan enligt ett förslag komma att stängas redan i höst.Foto: Carin Jacobsson

I utredningen konstateras att en flytt av eleverna från Nygårdsskolan till Tingbergsskolan innebär flest fördelar.

I utredningen konstateras att en flytt av eleverna från Nygårdsskolan till Tingbergsskolan innebär flest fördelar.Foto: Carin Jacobsson

Bildningsförvaltningen har granskat det optimala lokalbehovet enligt ett uppdrag från nämndordförande Leif Håkansson (S). Man har tittat på behovet utifrån pedagogiskt, administrativt och ekonomiskt perspektiv.

Utredningen är gjord av förvaltningens administration och berörda rektorer. Den mynnar ut i två förslag. Det ena innebär att hela verksamheten i Strömsskolan flyttas till Fuxernaskolan. Där hamnar även skolbarnen från Hjärtum och Västerlanda. Nygårdsskolans elever flyttar till Tingbergsskolan.

I det andra förslaget flyttar enbart Strömsskolan till Fuxernaskolan och Nygårdsskolan till Tingbergsskolan. Om det blir någon flytt så räknar tjänstemännen att den ska genomföras i höst. Pedagogisk personal flyttar med i båda förslagen.

Ryrsjöns Montessoriskola har också utretts, men att flytta den verksamheten till Fuxernaskolan innebär enligt utredningen minst antal fördelar. Flest fördelar anses en flytt av Nygårdsskolan ha och den skulle vara relativt enkel att genomföra.

Utredarna har funnit många pedagogiska och organisatoriska fördelar i förslagen. Nackdelarna är betydligt färre. På plussidan nämns samordningsvinster med läromedel, en ökad organisatorisk och pedagogisk flexibilitet, möjligheter till en varierad undervisning och ett pedagogiskt utbyte mellan lärare.

Nya styrdokument för skolan införs i höst och med större enheter blir det lättare att tillmötesgå nya lagstiftningens krav.

Ekonomiskt lönsamt blir det enligt utredningen med färre lokaler att hyra, städa och servera mat i. Men om många elever framöver väljer friskola eller skolgång i annan kommun, så innebär utredarnas förslag på kort sikt en ekonomisk nackdel. På längre sikt menar man att det inte blir så om organisationen i övrigt är anpassad för detta.

Båda förslagen innebär ökade kostnader för skolskjutsar men samtidigt minskade hyreskostnader.

Nämnden kommer inte att fatta beslut i frågan på torsdag.

– Det blir en första diskussion och fortsatt beredning. Med stor sannolikhet blir det därefter ett extra nämndsammanträde, förklarar Leif Håkansson.

För att få en bättre skola behövs enligt honom bättre resurser. Man måste komma ifrån kortsiktiga lösningar och justeringar i årets budget.

– Min förhoppning är att vi i nämnden kan ta ett enigt beslut, men den här typen av frågor skär inom partierna. Det blir lätt känslor inblandade, säger Leif Håkansson.


Kommentarer
Postat av: Svekhult-ia

"enkel att genomföra"???????Hur tänker dom då? Vilken flytt av en hel skola är enkel? Är de minst elever i antal så att det är det de baserar den slutsatsen på? Även om det är det så känns ju ett sådant uttalande väldigt konstigt! "enkel att genomföra"????????

2011-03-28 @ 13:34:15
URL: http://www.svekhultia.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0