Byskolorna blir kvar – Men debatten blev lång

Byskolorna blir kvar – Men debatten blev lång

En två timmar lång debatt inför en ovanligt stor skara åhörare ledde till att fullmäktige beslutade att behålla byskolorna. Det blev Peder Engdahls (M) förslag som vid votering fick en enda rösts övervikt.

Det fanns tre olika förslag där alla utgick ifrån att behålla de små skolorna och hela eller delar av Strömsskolan.

I kommunstyrelsen tidigare på eftermiddagen beslutades enligt Socialdemokraternas förslag. Det var även utbildningsnämndens beslut dagen innan. Man ville att lokalutredningen skulle avslutas/läggas ned, låta framtagna åtgärder slå igenom och följa upp genomförda åtgärder.

Men vid votering i fullmäktige fick det förslaget tolv röster, Peder Engdahls 13 röster.

– Vi vill ha kvar byskolorna och Strömsskolan, det är det viktigaste. Sedan får vi låta lokalgruppen se över vad som eventuellt kan göras, om man kan minska hyreskostnader i Strömsskolan, förklarade han.

De tomma lokalerna kan enligt Engdahl vara i behov av renovering.

– Man kan ju passa på att göra dem i ordning inför kommande behov, när de ändå står tomma, sa han.

Det tredje förslaget kom från Peter Spjuth (V) och han fick bifall från folkpartiet. Här handlade det om att flytta Strömsskolans årskurs 4-6 till Fuxernaskolan och överföra alla skolors gymnastiksalar till kultur- och fritidsnämnden. Kvarvarande i Strömsskolan, F-3 och skolbarnomsorg skulle ske i två av skolbyggnaderna. Hyresavtalet för övriga byggnader skulle sägas upp.

Då beslutet var taget i fullmäktige reserverade sig vänsterpartiets alla ledamöter, liksom folkpartiets och socialdemokraterna.

Debatten kom att handla om skolan, men även om kommunens ansträngda ekonomi i stort. Politiker från olika partier tog upp den oro som frågan om skolnedläggning har orsakat bland elever, föräldrar och personal.

– Och det som berört mig oerhört illa är att man använt Fuxernaskolan som ett slagträ i debatten. Vi har samtliga ett ansvar för att den skolan får det rykte den förtjänar, sa Leif Håkansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Åhörarna, de flesta med barn i byskolorna, tycktes nöjda med vad som beslutats. Med 1 700 namnunderskrifter mot nedläggning av byskolorna kunde man skönja en viss stolthet med att de styrande faktiskt tagit intryck.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0