Skolinspektionen

Pedagogiska ledarskapet brister i Nygård

NYGÅRD
"Rektorn bedriver inte ett pedagogiskt ledarskap genom att organisera, planera och utvärdera verksamheten." Det konstaterar Skolinspektionen i sin rapport efter ett tillsynsbesök på Nygårdsskolan i januari i år.

I sju olika punkter lyfter de fram olika brister som skolan måste åtgärda. Mycket av Skolinspektionens kritik handlar om rektorns ansvar.

Rapporten tar upp saker som att rektorn inte tar ansvar för att de nationella målen är styrande för verksamheten, för att planen mot kränkande behandling inte uppfyller författningarnas krav eller för att skolans resultat inte följs och utvärderas.

Rapporten kritiserar också att alla elever inte ges möjlighet till att lägst nå målen i svenska och matematik i årskurs tre och att särskilt stöd inte alltid ges till elever som har svårigheter i skolarbetet.

De åtgärdsprogram som finns för elever som inte når målen uppfyller inte heller de krav som författningarna ställer.Ja, men oj ... vad förvånad jag inte blev.

Rektorn är ju den svåra delen i en skola som annars är så himla bra. Lärarna är toppen och dom små klasserna är precis så jag vill ha dom.
Men rektorn behöver en rejäl omskakning.
En rejäl ...


Ha det!Stackars lärare ...Dom har det inte lätt ...

Båda eller bägge

Nu har jag kliat mej i pannan ett tag.
Vad är skillnaden på båda och bägge.
Vilket är mer rätt?
Är något talspråk mer än det andra?

Hittade en språkspalt:

SPRÅKSPALTEN | Likvärdiga ord

Hur är det egentligen med båda och bägge? "Är båda/bägge orden OK i alla sammanhang?" undrar Marianne Rietz i ett brev till språkspalten.

Frågan är lätt att besvara. Ja, de båda orden är likvärdiga, användbara i alla sammanhang. Själv levde jag länge i villfarelsen att båda skulle vara formellare än bägge, men språkvårdande expertis övertygade mig så småningom om att jag hade fel. Båda och bägge är synonymer, det vill säga ord med samma betydelse, utbytbara mot varandra.

De båda orden har ett gemensamt ursprung. Båda är bildade av den germanska ordstammen ba-. I det ena fallet har ett tillägg av pronominet de skapat ordet båda med ursprunglig betydelse "båda de", och när det gäller bägge är det fråga om en gammal genitivform av ba-. Sådana genitivformer är ovanliga i dag men vi har den i exempelvis ordet tveggehanda ("på två sätt"), ett gammalt ord som fanns kvar i SAOL (Svenska Akademiens ordlista) så sent som i elfte upplagan (1986).

Valet mellan båda och bägge är alltså fritt. Åtminstone i teorin, men hur är det i praktiken? Väljer alla spontant utifrån sin personliga språkkänsla, eller påverkas vi av faktorer utanför språkvårdens kontroll? Jag har en känsla av att det kan vara fler än jag som kanhända tycker sig känna en stilskillnad mellan de båda orden och alltså väljer båda i formellt skriftspråk (som jag gör i den här spalten) även om bägge för dem vore det naturliga i talat språk eller i informellare skriftspråkliga sammanhang. Själv tror jag att jag i tal växlar fritt mellan de båda orden, men det är som vanligt vanskligt att uttala sig om den egna muntliga språkanvändningen.

Faktum kvarstår emellertid. Jag tror att vi är många som när vi skriver funderar över vilket av de båda orden vi skall välja. Kanske har vi här att göra med samma fenomen som i fallet ska/skall? Språkvården säger att orden är likvärdiga, men språkbrukarna håller inte med. Ska upplevs numera av de flesta som den stilmässigt neutrala formen; skall är i deras ögon mer formellt eller tvingande.

När det gäller båda och bägge kan man i språkbankens textsamlingar se att orden i varje fall inte är lika vanliga, hur synonyma de än må vara; båda är cirka 10 gånger vanligare än bägge i svensk tidningstext, och så har det sett ut sedan mitten av 1970-talet.

Ett skäl till att båda används i större utsträckning kan vara den draghjälp som ordet får av närbesläktade både i uttryck som både-och. Ordet bägge däremot är ensamt i sitt slag i modern svenska, och därmed utsatt för mycket större risk att bli undanträngt. Men, som sagt, det finns inga skäl att bidra till en sådan utveckling. Tvärtom, använd både båda och bägge! Båda är bra. - Bägge är lika bra.


Fantastiskt bra!

Ha det!

När man tänker ett steg tillMen om man nu har blivit en grön flamingo, så kanske man skulle ställa sig frågan om dom där räkorna som dom andra slurpar i sig hela tiden, kanske är jättegoda ... 
Kanske man skall tänka tanken på vad man vinner i att strunta/välja bort det som man vill göra och som man är skapt för att göra. Bara för att välja att vara annorlunda.


Sådana här uppmaningar finns det drivor av på nätet.
Våga vara annorlunda.
Gå din egen väg.

På något vis ... 

Så får det mig att tänka uttrycket "motvalls kärring".


Men det är nog bara för att jag är en! *skratt*

Jag kanske är en aning kritisk just nu. Det kan bero på att det är mitt i natten. Men det kan också vara så att jag är less på mindfulness.

Det känns som att det är det nya sättet att dra pengar ut ur folk.
Jag lyfter gladeligen på hatten för människor som håller i utbildningar och delar med sig av sitt kunnande och av sin levnadsinställning. Men att höra ännu fler stå som står längst fram och håller upp  "Carpe Diem" som levnadsmotto och glatt slänger ur sig floskler om "att visst kan ni allt ni vill", får mig att må lite, lite illa.

Jag tror att det finns saker som faktiskt inte går.
Jag tror att man mår bättre av att se saker realistiskt, än att ljuga för sig själv.

Sedan så tror jag på att krypa upp i soffhörnet med en filt och en bok, medan regnet piskar på rutorna och trötta hundar sover med drömmarnas fårvallning ryckande i tassarna.

Det sista tror jag nog allra, allra mest på. *Ler*Ha det! 

Sportlov slut

Sportlovet är slut.
I morgon så börjar skolan igen.

I skolan så har dom dessutom antisvordomsvecka. Varje svordom som passerar över de små prinsarnas och prinsessornas ljuva läppar medför omedelbart ett samtal hem till föräldrarna.

Jag har en känsla av att skolans telefonräkning kommer att sju-dubblas och att veckan kommer att kännas lång för lärarna. Men jag hoppas att det kommer att bli lyckat och att svordomarna och de ändå värre könsorden försvinner.

Min prins svär ju aaaaldrig och jag kommer därför inte att få något samtal. Men jag kommer för säkerhets skull och för att få bort dom få svordomar som skulle kunna passera över sonens läppar, att hota förmana honom, innan han kliver på bussen i morgon. Det hjälper nog till att ta en blick på schemat över fyrhjulingens schema med vackra guldstjärnor. *Ler*
Två veckor har vi nu bockat av. Om sex veckor skall det bli fyrhjuling. *Ryser* Hur kunde jag gå med på det där?

Det känns som att vår satsning på läsning har börjat att ge lite avkastning. Mjölkpaketsläsning är fin träning ;)


Ha det!
 

Mitt i natten

Ibland så fungerar orden. orden strömmar genom fingrarna i en snabb jämn takt.
Ibland så fungerar det inte.

Thats life.

Men när jag ändå är inne på engelska (amerikanska) uttryck och bloggar så kom jag på alla dom där små förkortningarna som man använder släntrianmässigt. OMG, LOL, WTF, FTW osv.
Jag brukar använda svenska dito: *Ler* *skratt* osv,
men visst är dom engelska användbara.

  • FTW (For The Win = bra)
  • LOL (Laughing Out Loud = hihi, hoho)
  • OMG (Oh My God = mänhärregu)
  • WTF (What The Fuck = vaffa… )Läste ett annat blogginlägg där dom hittade på svenska akronymer. 

Hennes förslag var:

HMS (Herre Min Skapare)
DPT (Dra På Trissor)
NGSPTL (Nu Går Skam På Torra Land)
KIK (Kors I Krösamoset)
HJ (Herre Jistanes)
SMFK (Slår Mig För Knäna)
DMB (Dra Mig Baklänges)
IMFT (Instämmer Med Föregående Talare)

Lite småroligt.


Ha det!

 

-20

-20 ... och lammning.
*Suck*

Sportlov

Sonen har haft sportlov. Föräldrarna har haft lammning ...
Kombinationen är inget vidare, men jag tycker att vi har lyckats att fixa till ett bra lov ändå.

Det finns något som heter "Biobuss" hemma hos oss.
Man ringer och bokar plats på bussen, bokar biljett på bion, sedan kör man sonen till en hållplats.

Bussen plockar upp honom, kör till bion. In med alla ungarna som kastar sig över godis och popcorn, in i bion.
När filmen är klar så går barnen ut och upp på bussen.

Perfekt.

Han har varit hemma hos några barn och lekt och har till och med lyckats att få åka lite skridskor på en damm hemma hos en kompis.

Tur det, för hans föräldrar har inte varit något vidare roliga. Jag sätter en nappflaska i händerna på honom och Henrik skickar upp honom att vinscha.

Idag blev det lite skidåkning, dock.

Några kort blev det.Ovan: Märta


Ovan: SkrivträningVad det står?
Det står: Jag kan åka läng ... än så länge. När det var klart så stod det: Jag kan åka längdåkningsskidor.

Redig grabb!


Ovan: Närmast: Hero, Märta, Glen
Hero och Märta igen.
Ljuvlig pojk i ljuvligt väder!

Lamm, lamm och åter lamm

Det lammar. Det lammar med bra fart och inte så mycket elände.

Jag har inte varit med ute och märkt lammen men jag tror att de är strax över 50 stycken nu. Två omgångar med fyrlingar, en drös med trillingar några tvillingar och en endaste "liten" enling.

Tummelisa som var så tidigt född och så klen, så klen, bor nu ute i ladugården hos sin mamma och sin syster.

Bästaste Sandra ringde i Måndags och hade mjölk till oss. Tur var det ... Just nu går det åt c:a 4 liter mjölk om dagen och det bara ökar ...  

Timmarna går fort när man är ute i ladugården. 
4 timmar är ingenting. Som tur var så tar Henrik den tunga biten med utfodringen. Jag brukar bara ta hand om dom instängda tackorna. ... och dom krånglande lammen.

Det som är så spännande med just finullslammning är ju utmaningen att få två spenar att räcka till, till fyra. Att hjälpa små lamm fram till mjölkbaren. Att se lammen som inte hittar maten i tid i vimmlet bland alla små. Att förstå vilka som har ätit massor och kollapsat i ett hörne och vilka som inte har ätit alls och kollapsat i ett hörne.

Spännande är det i allafall.
Man vet aldrig vad som väntar när man kliver in i ladugården.

Vi har haft gott om lammsjuka tackor i år. Så alla nya lamm har haft minst två mammor. En riktig och en wannabe ... Stackars lamm och stackars mammor. Klart stressig början.


Skall ta lite kort i nästa vecka.

Ha det!


  

Grodyngel
Lammningen har börjat

Med dunder och brak så har nu lammningen startat. I vanlig ordning så väntar tackorna med att föda fram sina små tills det är mellan 10-15 minus ute.

Än så länge så har det varit lite blandat resultat. Två omgångar med trillingar och en enling.
Tackan med enlingen är måttlig nöjd. Hon tycker att det är bra futtigt med bara en. Hon kikar längtansfullt på dom andra kullarna.

Den första tackan som lammade fick sina, minst två veckor för tidigt. Dom var galet små. En strök med redan vid födslen, men dom andra två börjar komma upp benen och fungerar nu hyfsat bra. Dom bor naturligtvis halva dygnet i köket.
Som tur är så kom dom i början då vi fortfarande både orkar och har tid med små klena varelser.

Så nu är det igång.

Jippie ...Så här är det ...

Sonen vill inte vara med på bloggen längre.

Jag kan inte skriva om mitt jobb heller.

Då återstår det att bara skriva ner mina tankar och upplevelser.

Det känns lite ... inskränkt och själviskt på något vis ...


Så hur skall jag fortsätta?


Ljuvliga sol!

Sol är bra!
Sol är rent ut av härligt!

Gick med hundarna i morse och tankade solenergi från tårna och upp. Så skönt.

Idag är det symöte. Det ser jag verkligen fram emot!

Sonen har just nu ett belöningsprogram.
Läxorna skall göras utan gnäll, skolan skall skötas och inga dumheter i skolan.

Det pågår from igår och 8 veckor framöver.

8 veckor ...

Visst kan det kännas långt för en 8-åring. Men efter 8 veckor så blir det en fyrhjuling.
Inte vilken 4-hjuling som helst, utan en 125:a. *Sliter mitt hår*

Han kommer att få betala den själv med egna pengar. Men med tanke på hur både Henrik och jag har bromsat det här tilltaget i flera år nu, så blev det dessutom ett belöningsprogram på det.
Stackars barn. Han har det inte lätt.
Måndag

Ljuvliga måndag. Varför finns det fler fredagar än måndagar i almanackan? *Skratt*

Dagen idag är rätt kass, som alltid efter man har jobbat natt.

Men i morgon, så kommer livet att börja rätta till sig.
Imorgon ...

Det krävs en hel by.

Anonymitet.

Anonymiteten är det största hotet just nu i Sverige.
I vårt pyttelilla land, så har vi gjort det till kotym att ignorera andras barns beteende.
Istället för att ta tag i barnet som klottrat ner busshytten, sparkat sönder papperskorgen eller smygrökt bakom husen, så tittar man åt ett annat håll.
Tänker att, jag vet ju inte vems barn det där är.  Eller ännu värre: Kan föräldrarna inte hålla ordning på sina ungar.

De flesta föräldrarna kan hålla ordning på sina ungar, men inte jämt. Tillslut så blir de såpass gamla att de måste få lite mer frihet. Det är då resten av byn måste ge en hjälpande hand. Se er om. Ser ni ungar som behöver få reglerna förklarade för sig, så gör det. Blunda inte.

Ta erat vuxenansvar!

Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn!


Mina fina grabbar


Men snö ...!

... och nu vräker det ner snö igen.


ARRRRGGGHHHH!

Is is is

Det här vädret gör mej galen ...
Först är det svinkallt och snön vräker ner i månader.
Sen ... när det äntligen blir varmt (läs plusgrader) då är jag bannemig inte nöjd då heller!
Isen breder ut sig och gör att det inte går att gå med hundarna. Hundarna halkar omkring och jag slår ihjäl mej.

Gjorde en redig rova i går kväll.
Stod still och försökte ta mej upp för en svag lutning, känner att fötterna glider och börjar att gå ner på knä så att inte smällen mot isen skall rubba richterskalan. Hinner inte ner på knä utan faller på knäna och tar emot mej med händerna. Händerna får inget fäste och *uuuufff* bröstkorgen får ta imot stöten.

Hundarna blir såklart överlyckliga och kastar sig över mej.

Det här fungerar inte längre.
Det är bara att inse ...Kärringen har blivit gammal och behöver broddar.RSS 2.0