Åh, nej ....... inte det också

Skolbesparingar oroar facket

– Vi tycker att det är ett jättebekymmersamt läge. Jag kan inte se hur man kan spara in tre miljoner.

Det säger Ingvar Ekelund, ordförande för Lärarförbundet i Lilla Edet, angående majoritetens förslag att dra ner på utbildningsförvaltningens budget.

På grund av minskade intäkter måste kommunen spara. Enligt ett förslag 
från den styrande majori­teten, vilket fullmäktige 
ska besluta om i slutet 
av ­månaden, ska totalt 
6,6 ­miljoner kronor sparas 
i kommunen. Det är 
inom utbildningsförvaltningen som den största besparingen planeras – förvaltningens budget ska krympas med tre miljoner kronor. Något som oroar personalen.

– Det kan man väl lugnt säga, eftersom det inte är en enstaka företeelse. Man har i två år minskat personal inom utbildningsförvaltningen, säger Ingvar Ekelund och fortsätter.

– Här pratar vi om tre miljoner kronor. Det går inte att spara in genom att vara allmänt sparsam, det har vi varit sedan krisen på 90-talet. Som jag ser det nu är enda möjligheten att lägga ner skolor eller dra ner på personal.

Diskuterade i tisdags

Men att minska ytterligare på personalen, det går inte anser han. TTELA skrev så sent som i tisdags om situationen inom barnomsorgen, där utbildningsnämndens politiker bjöds in till ett möte för att diskutera den besvärliga situationen. Och i skolan, förklarar Ingvar Ekelund, har man svårt att uppfylla de krav som ställs i lagar och författningar.

– Det visar sig inte minst i Skolinspektionens rapporter.

Stoppar utvecklingen?

Förra året inleddes ett förändringsarbete inom förvaltningen, med syfte att förbättra resultaten i skolan. Ingvar Ekelund hoppas att besparingarna inte ska stoppa det arbetet, pengar är redan avsatta för detta. Men samtidigt tror han att det kan bli svårt att arbeta mot målet ”en bättre skola” när signalerna från politiken är de motsatta.

– Skolan var en viktig fråga i valet och jag tycker inte att man har levt upp till förväntningarna.

Från förvaltningsledningens håll har man börjat titta på hur man ska kunna genomföra besparingarna. Indikationerna på att besparingar måste göras har man fått tidigare, när det stod klart att befolkningen – och då många i grundskoleålder – har minskat.

– Vi ser naturligtvis att det blir tufft. Vi måste fundera på hur vi kan göra besparingar som gör så lite skada som möjligt i verksamheten, säger Mona Tolf, chef på utbildningsförvaltningen.

– Jag hoppas att vi slipper göra personalminskningar.

Exakt hur det ska gå till finns det inget svar på i nuläget. Inte heller vilka konsekvenser besparingarna kommer att få.Ånej ... gissa vem som går i kommunens minsta skola med minst antal barn.

Jag blir galen ............................................................................................


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0